אוטיזם (ASD) מוגדר כתסמונת נוירו התפתחותית הטרוגנית המאופיינת בקשיים מוקדמים בתקשורת חברתית, בהתנהגות לא שגרתית, חזרתית ומצומצמת ובתחומי עניין מצומצמים. לאנשים עם ASD יש פרופיל קוגנטיבי לא טיפוסי שכולל קוגניציה חברתית פגועה, תפיסה חברתית ותפקודים ניהוליים פגועים ותפקודי תפיסה ועיבוד לא טיפוסיים. התסמונת פוגעת בבנים יותר מאשר בבנות. (Lord, 2018). השכיחות של התסמונת המדווחת היום ב – CDC Centers for disease control and prevention)) היא 1:36 ילדים בארה"ב. בהשוואה לילדים עם התפתחות נוירוטיפיקלית לילדים עם ASD יש שכיחות גבוהה יותר של אבחנות רפואיות נוספות הכוללות פרכוסים, הפרעות שינה, מחלות גסטרולוגיות ובעיות התנהגות/ פסיכיאטריות. (Neumeyer,2019).
ילדים צעירים עם אוטיזם בדרך כלל מציגים קשיים התפתחותיים שמבדילים ביניהם לבין בני גילם. קשיים מוקדמים אלו מתמקדים בתחילה בעיקר במיומנויות תקשורת, כמו קשב משותף, חיקוי, שיתוף אפקטיבי (רגשי) וכישורי משחק.(Kasari, 2012). מיומנויות תקשורת ומשחק מהווים את עמודי התווך בהתפתחות המוקדמת לכל הילדים. עבור ילדים עם אוטיזם הם מנבאים את ההתפתחות העתידית בתחומים קריטיים כמו שפה אקספרסיבית וקוגניציה. (Shire, 2019).
הטיפול המומלץ לילדים עם ASD כולל צוות אינטרדיסציפלינרי ומתייחס למרכיבים האישיים, הסביבתיים ולמשאבי הסביבה. בשנים האחרונות ארגוני הבריאות העולמיים משקיעים משאבים רבים בהטמעה של שיטות טיפול מבוססות מחקר ומדידות לטיפול באוטיזם. נכון להיום, בישראל יש חסר משמעותי בידע ובשימוש בשיטות טיפול אלו.
אחת משיטות ההתערבות המובילות בטיפול בילדים עם ASD נקראת JASPER.
JASPER הינה שיטת טיפול מבוססת מחקר אשר פותחה ב UCLA ע"י פרופסור Connie Kasari ועמיתיה. השיטה נכללת תחת ה- NDBI, וככזו, דוגלת בעקרונות טיפול טבעיים, התפתחותיים, והתנהגותיים.
JASPER מגדירה את לקויות הליבה באוטיזם (Joint Attention¸ Symbolic Play, Engagement, Regulation) וקובעת בהתאם להן מטרות טיפול. השיטה פועלת לקדם יוזמה ומיומנויות תקשורת חברתית של ילדים עם אוטיזם. .עקרונות השיטה, מקדמים התערבות בסביבה הטבעית, ביוזמות הספונטניות, במשחק ובהדדיות ומתאימים מאוד לטיפולי ריפוי בעיסוק
ל- JASPER, הצלחות מוכחות מחקרית. עקרונות השיטה משמשים מטפלים ומשפחות רבות בעולם. השיטה טרם הוטמעה בישראל.
מרפאות בעיסוק מהוות ציר מרכזי במערך הטיפול בילדים עם אוטיזם. הראייה המקצועית הייחודית הממוקדת בהשתתפות, בהתאמה לדרישות הסביבה ובהסתכלות על כל מרכיבי האדם מתאימה כמו כפפה ליד לטיפול בילדים אלו. ניתן להתאים את שיטת ההתערבות לאדם, למשפחה ולסביבה הטבעית.
טיפול ריפוי בעיסוק בילדים יתמקד בפיתוח מיומנויות משחק, הדדיות, יוזמה וויסות. בנוסף ניתן כמובן לתת מענה גם בתחומי הADL והתשתית הגופנית מתוך הסתכלות על שיפור איכות החיים, ההשתתפות והרווחה האישית של הילד ומשפחתו.